Hírek

Ökotakarék termékek a Pátria Takarékszövetkezetnél

Az újszerű, felelős, etikus banki termékek egy együttműködés keretében valósultak meg.
A pénzügyi termékek kibocsátója partnerünk, a Pátria Takarékszövetkezet. A szükséges átláthatóságot, és a hitelkihelyezések ellenőrzését a Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért egyesület által szervezett, az érintett területek képviselőiből álló külső Monitoring Bizottság biztosítja.

A hitelkihelyezéseknél etikai szűrőket alkalmazunk: bizonyos káros tevékenységek kizárása (negatív szűrők) a bank teljes hitelezési tevékenységéből, és kedvezményes feltételek azon területek számára, amelyek a gazdasági haszon mellett komoly környezeti/társadalmi értéket teremtenek (pozitív szűrők).

A betételhelyezők visszajelzést is kapnak, hogy az ÖkoTakarék betétben elhelyezett pénzük milyen területeket finanszíroz.

Az Ökotakarék termékekről az alábbi linken tájékozódhat bővebben:
http://www.patriatakarek.hu/patriatakarek/hu/okotakarek/okotakarek-termekek.html

..........................

Amikor a pénz valódi értéket teremt - Szakmai fórum, 2012. május 23.

Az utóbbi időben sok szó esik a banki tevékenység gazdaságra gyakorolt hatásairól. De emellett kevesebbszer hallunk arról a rendkívül fontos, de áttételes hatásról, amit a bankok hitelezési gyakorlatukon keresztül a szélesebb társadalomra és a környezetre kifejtenek.

Jelentős társadalmi, környezeti értéket teremtő, helyi tevékenységek (közösségi kezdeményezések, biogazdálkodás, megújuló energia) megvalósításának egyik komoly akadálya az, hogy nem tudják kitermelni azt a nyereséget, amit a jelen, „nem-fenntartható” körülmények között egy bank elvár.

Ha azt akarjuk, hogy ezek a területek erőre kapjanak, meg kell teremteni a kedvezményes finanszírozás lehetőségét. Mindezt úgy, hogy a betétesek számára az átláthatóság is biztosítva legyen. A nyugat-európai etikus bankok tulajdonképpen erre mutatnak példát. Rendezvényünkön eddigi munkánk eredményeiről és az elérhető újszerű ÖkoTakarék termékekről számoltunk be.

A rendezvény keretében a következő előadások hangzottak el:

 

Az előadások anyagai honlapunk „Háttéranyagok” menüjében megtalálhatóak.

..........................

A TFF együttműködési szerződést kötött a Pátria Takarékszövetkezettel 2012. február 28-án, melynek eredményeképpen hamarosan elérhetővé válnak azok az Ökotakarék védjeggyel fémjelzett banki betéti és hiteltermékek, melyek a pénzügyi haszon mellett a környezeti és társadalmi hasznot is figyelmbe veszik.

..........................

Újra megjelent a „Gazdálkodj felelősen!” társasjáték!

Újra kapható a „Gazdálkodj felelősen!” társasjáték, amelynek célja, hogy az erőforrásainkkal való felelős gazdálkodás alapjait segítsen játékos formában elsajátítatni, miközben egy önálló háztartás kiépítésének lépéseit járja végig.tarsasjatek_doboz
A játék hosszú távú gondolkodásra késztet, a mindennapi tevékenységeink társadalmi, környezeti hatásait is megvilágítja. Mivel a mindennapi gazdálkodásunknak a pénzgazdálkodás is része, ezért a játék során is fontos szerepet játszik. Különösen azért, mert a pénzügyi döntéseink tovagyűrűző hatását sokszor nehezen vesszük észre, nem tudatosítjuk magunkban. Pedig az egész gazdaságunk alapja a pénzügyi rendszer, aminek a magánemberek pénzügyi, banki tevékenysége is része. A megtakarításainkról szóló döntéseinknek ugyanúgy társadalmi, környezeti hatásai vannak, mint annak, hogy mit vásárolunk.

A társasjáték jól használható környezeti nevelési eszköz is lehet, hiszen ezekről az összefüggésekről viszonylag keveset hallanak a gyerekek, és a játék során észrevétlenül sajátíthatják el a témához kapcsolódó legfontosabb ismereteteket, tudást.

A társasjátékot 7-8 éves kortól ajánljuk!

További információ ITT

..........................

Fókuszban a bankok

boritoNemzetközi és hazai bankok befektetési tevékenységének értékelése a fenntarthatósági alapelvek szempontjából

A „Fókuszban a bankok” címmel megjelent kiadvány 49 nagy, nemzetközi szinten működő és a 6 legnagyobb mérlegfőösszegű magyarországi bank (CIB, ERSTE, K&H, MKB, OTP, Raiffeisen) befektetési szabályzatát értékeli a fenntartható fejlődés szempontjából meghatározó tizenhat témakör vonatkozásában. Az értékelést a Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért felkérésére a Banktrack készítette el a Profundo intézet közreműködésével.

A kiadvány rövid összefoglalója megtalálható honlapunk „Háttéranyagok” menüpontjában.
A kiadvány megrendelhető: tff@tff.hu

..........................

Fókuszban a bankok

2011. március 22-én került megrendezésre a Fókuszban a bankok című szakmai fórum. A rendezvény célja az volt, hogy a szakmai közvélemény figyelmét felhívja a pénzügyi, gazdasági döntések környezeti-, társadalmi hatásaira, valamint, hogy a pénzintézeteket a döntéseiknél ezen hatások figyelembe vételére ösztönözze.
A szakmai fórumon került bemutatásra a Fókuszban a bankok című kiadvány, amely 49 nagy, nemzetközi szinten működő és a 6 legnagyobb mérlegfőösszegű magyarországi bank (CIB, ERSTE, K&H, MKB, OTP, Raiffeisen) befektetési szabályzatát értékeli a fenntartható fejlődés szempontjából meghatározó tizenhat témakör vonatkozásában.

A rendezvény keretében a következő előadások hangzottak el:

 

Az előadások anyagai honlapunk „Háttéranyagok” menüjében megtalálhatóak.

..........................

Egyeztető fórum

2010. november 3-án egyeztető fórumot tartottunk 14 civil szervezet és érdekképviselet részvételével, ahol bemutatásra kerültek a projekt eddigi eredményei és az etikus banki kínálat megteremtésének tervezett koncepciója. A meghívott szervezetek véleményére voltunk kíváncsiak, valamint célunk volt a jövőbeni közös munka alapjainak megteremtése, amely keretében e szervezetek is szerepet kapnak, elsősorban az etikai kritériumok meghatározása, és a banki termékek kialakítása terén.

..........................

FEBEA éves közgyűlés

A FEBEA (Európai Etikus és Alternatív Bankok Szövetsége) meghívására 2010. április 15-16-án részt vettünk az éves közgyűlésükön. Ez a rendezvény kiváló lehetőséget nyújtott számunkra a FEBEA tagszervezetekkel való találkozásra, és számos tanulságos európai példát ismerhettünk meg az etikus vagy másnéven felelős bankolás területéről. Az Európai Etikus és Alternatív Bankok Szövetségéről többet tudhat meg a www.febea.org honlapon.

..........................

Fenntartható bankok (!?), az “Ökobank” projekt konferencia, 2010. január 22.

Mi a gond a jelenlegi banki gyakorlattal? Mint az utóbbi időszak válságai is megmutatták, a gazdasági folyamatokat fenntarthatatlan spirálba kényszerítő erők közül az egyik legjelentősebb a globális pénzügyi világ berendezkedése. Egy, a fenntarthatóság elveihez idomuló gazdaság kialakításához fontos lenne a fenntarthatóság alapelveinek integrálása a banki gyakorlatba  (pl. a befektetési célpontok kiválasztásában ne csak a profit maximalizálása játssza a szerepet, hanem társadalmi, környezeti szempontok is), valamint szükséges lenne a helyi pénzügyi körfolyamatok erősítése.
Konferenciánkon a bevezetőben feltett kérdésre kerestük a választ/válaszokat, melynek során a probléma megfogalmazásán túl az Ökobank projekt keretében egy megoldási modellt is javasoltunk.

Az alábbi előadások hangzottak el:

 

Az előadások anyagai honlapunk "Háttéranyagok" menüjében megtalálhatóak.

..........................

2009. november 13-án volt az Ökobank projekt képzése, melyen 35 érdeklődő vett részt különböző civil szervezetektől, egyetemekről valamint egyéni érdeklődés alapján cégektől és magánemberként.
A nap folyamán az alábbi előadások hangzottak el:

 

Az előadások anyagai honlapunk "Háttéranyagok" menüjében megtalálhatóak.

..........................

Az „Ökobank” illetve a lakossági pénzügyek környezeti-társadalmi hatásai iránt érdeklődő civil szervezetek hálózatának szervezése elkezdődött. Amennyiben szívesen részt venne ebben az együttműködésben, úgy várjuk jelentkezését a „Kapcsolat” menüpontban található elérhetőségeken.